logoForsvarets høgskole

3.3 Ernæringsunderskudd og søvndeprivasjon

Militære øvelser har gjerne som mål å skape et realistisk psykisk og fysisk stress for soldatene. Kraftig ernæringsunderskudd og søvndeprivasjon er vanlige momenter, og simulerer reelle operasjoner der underskudd på mat og søvn kan være en realitet.123;124 De fleste studier på området har tatt utgangspunkt i øvelser lignende stridskurset som arrangeres for norske kadetter ved Krigsskolen. Det betyr at endring i fysisk prestasjonsevne ofte er studert under forhold som kombinerer mat- og søvnunderskudd.

I en studie av Nindl og medarbeidere125 så man på endring av prestasjonsevnen hos amerikanske soldater i blant annet to eksplosive øvelser (overkropp og bein), repeterte kasseløft, hinderbane, granat kast og skyting under en tre dagers hard fysisk militærøvelse med stor grad av mat- og søvnunderskudd. Studien viste at prestasjonsevnen kun var redusert for den eksplosive beinøvelsen, hinderbaneøvelsen samt kasseløft etter tre dagers øvelse. Studien konkluderte med at det var først og fremst anaerob kapasitet i underekstremiteten som var redusert.

En annen studie av Nindl og medarbeidere126 så på endring i utvalgte fysiske prestasjonsparametre hos amerikanske soldater som gjennomførte et åtte ukers langt kurs for infanterijegere. Energiunderskuddet var i gjennomsnitt på ca. 1000 kcal·dag−1, og gjennomsnittlig søvnmengde var 3,6 timer·dag−1 gjennom de åtte ukene. Studien viste at prestasjonen i spenst ble redusert med 16 %, beregnet «power» i underekstremiteten var redusert med 21 %, mens maksimal styrke i en helkroppsøvelse var redusert med 20 %. En sannsynlig årsak til nedgangen i prestasjonsevnen kan tillegges nedgangen i kroppsmasse som ble redusert med 13 % i forbindelse med øvelsen.

Rognum og medarbeidere127 har gjennomført en randomisert kontrollert studie under en hard fire dagers militærøvelse, der forskjellen mellom kontrollgruppen og intervensjonsgruppen kun var at førstnevnte fikk nok energi (inntak 6400 kcal·dag−1), mens intervensjonsgruppen hadde et klart energiunderskudd (inntak 1500 kcal·dag−1). Begge gruppene fikk mindre enn 2 timer søvn totalt i løpet av de fire dagene. Studien viste ingen forskjell i prestasjonsendring i en én kilometer hinderbanetest mellom de to gruppene, og kan derfor tyde på at energiunderskudd over fire dager ikke påvirket denne type fysiske prestasjonsevne.

Guezennec og medarbeidere128 gjennomførte også en randomisert kontrollert studie på soldater som gjennomførte en 5 dagers øvelse. Soldatene ble delt i tre grupper der den ene gruppen fikk energitilskudd tilsvarende 1800 kcal·dag−1, gruppe to fikk 3200 kcal·dag−1, mens den siste gruppen fikk 4200 kcal·dag−1. Alle soldatene var lett søvndepriverte, etter snaut fire timer søvn i gjennomsnitt under øvelsen. Studien viste at gruppen som fikk minst energitilskudd hadde en nedgang i prestasjonsevnen og VO2maks på henholdsvis 14 % og 8 %, mens det ikke var noen endring i disse parametrene for de to gruppene som fikk et høyere energitilskudd. Anaerob prestasjonsevne var ikke endret for noen av de tre gruppene.

I en annet studie ble søvndeprivasjon studert isolert, ved at 11 menn gjennomførte fysiske tester før og etter henholdsvis tre dager med tilstrekkelig søvn, og tre dager uten søvn.129 Det var minimum ti dager mellom eksperiment- og kontrollperioden. Maksimal styrke i over- og underkropp viste ingen endring etter perioden med søvndeprivasjon eller perioden med nok søvn. Tilsvarende ble det ikke påvist noen negativ effekt av søvndeprivasjonen på anaerob kapasitet eller ulike fysiologiske responser ved submaksimalt aerobt arbeid.

Det er ikke enkelt å dra noen generell slutning vedrørende effekten på fysisk arbeidskapasitet av henholdsvis søvndeprivasjon og energiunderskudd hos militært personell. Graden av søvndeprivasjon og energiunderskudd, lengden på øvelsen, annet fysisk stress og grad av fysisk aktivitet vil kunne påvirke konklusjonene. For relativt kortvarige perioder over for eksempel 3–10 dager viser imidlertid de fleste studier at den fysiske prestasjonsevnen ikke reduseres betraktelig så sant en viss grad av søvn og energitilskudd er tilgjengelig. Ved lengre varighet av underskudd på søvn og ernæring ser man derimot en klarere grad av redusert fysisk prestasjonsevne hos militært personell.8;130