Militær Fysisk Trening 2
Bjørnar Dullum (red)
Jørgen Weidemann Eriksen (red)
Forsvarets høgskole – Fagansvar militær idrett og trening
Ansvarlig redaktør:
Bjørnar Dullum
E-post: bdullum@mil.no
Jørgen Weidemann Eriksen
E-post: j.w.eriksen@nih.no
I redaksjonen:
Bjørnar Dullum
Jørgen W. Eriksen
Kari Leer Backe-Hansen
Utgiver:
6. utgave, 1. opplag
Forsvarets høgskole – Fagansvar militær idrett og trening
Oslo, 2024
Foto:
Forsvarets mediesenter
Digital utgave:
Aksell AS
Forord
Militær Fysisk Trening 2 (MFT2) er et emne innen fagområdet Militær Idrett og Trening (MIT). Målsetningen med MIT-faget er å styrke Forsvarets operative evne, og å være et viktig bidrag i helseforebyggende arbeid og ivaretakelse av personellets trivsel og motivasjon (Overordnet plan for militær idrett og trening 2012-2016). For å nå dette målet trenger Forsvaret trenere/instruktører som har tilstrekkelig kompetanse til å ivareta Forsvarets treningsarbeid på en god måte. Målgruppen for dette kompendiet er nettopp dere som skal fungere som trenere og instruktører innen MIT-faget i deres respektive avdelinger.
Treningsfaget i Forsvaret bygger på de samme metodene og prinsippene som trening ellers i samfunnet, men tjenesterelaterte forhold medfører at treningsarbeidet må tilrettelegges og gjennomføres under litt spesielle forutsetninger. Dette kompendiet er skrevet for å gi dere gode forutsetninger til å kunne trene, instruere og veilede andre i deres treningsarbeid i Forsvaret. Litteraturen er utarbeidet av fagpersoner tilknyttet Forsvaret og Norges Idrettshøgskole, og kompendiet er blitt utformet og kvalitetssikret i nært samarbeid med Forsvarsgrenene.
MFT2 skal gi en treningsfaglig fordypning utover Militær Fysisk Trening 1, som er emnet innenfor MIT i den grunnleggende soldatutdanningen (GSU). Temaene som er valgt, skal være av stor betydning og høy relevans knyttet til det å trene soldater. I flere av kapitlene blir det også lagt vekt på hvordan kvinner og menn responderer på ulik type trening. Dette har sammenheng med erkjennelsen av at Forsvaret trolig vil få prosentvis flere kvinnelige soldater i tiden som kommer. Dette vil igjen prege Forsvarets treningsarbeid, og kompetanse om dette området er viktig for Forsvaret.
Kapitlene har litt ulik lengde og faglig nivå. Dette er et bevisst valg for å imøtekomme de områdene der behovet for mer kompetanse er størst i Forsvaret. På MFT 2-nivå anbefales det også at det undervises i løfteteknikk og biomekanikk (e-læringsverktøy) og kosthold/ernæring ( I MFT 1-kompendiet).
I dette kompendiet er det benyttet bilder, figurer og tabeller fra andre fagbøker, samt internett. Dette er gjort i overenstemmelse med statuttene i KOPINOR-avtalen. En forutsetning for denne type benyttelse av rettighetsbeskyttet materiale er at kompendiet ikke skal gjenbrukes eller videreselges. Det er også at krav at kilde er oppgitt.
Boken består av seks kapitler:
Kapittel 1 – Treneren: befal, instruktør og rollemodell
Kapittelet om trenerrollen bringer inn ny tematikk i treningsfaget i Forsvaret. Hva kjennetegner den gode treneren? Hvordan skape godt læringsmiljø? Hvordan trene store grupper? Dette er spørsmål som besvares i kapittelet.
Kapittel 2 – Undervisningsprinsipper
For at soldatene skal få lyst til å lære og lyst til å trene må vi som instruktører ha et bevisst og reflektert forhold til hvordan undervisningen bør gjennomføres. Dette kapitlet presenterer de viktigste prinsippene for god undervisning, og de relateres de Forsvarets utfordringer.
Kapittel 3 – Treningsplanlegging
Treningsplanlegging er kanskje det viktigste vi gjør for å unngå overtrening og skader, for å opprettholde høy kvalitet på trening og for å sørge for fremgang. Kapitlet presenterer viktige aspekter knyttet til hvordan treningsarbeidet bør planlegges i Forsvaret.
Kapittel 4 – Trening av kondisjon og utholdenhet
Forholdet mellom kondisjonstrening og utholdenhetstrening blir utdypet i dette kapittelet, samt hvilke konsekvenser denne distinksjonen har for treningsarbeidet i Forsvaret.
Kapittel 5 – Styrketrening
Kapitlet presenterer kunnskap om styrketrening som både i omfang og nivå er en markert utvidelse av hva som ble presentert i MFT 1.
Kapittel 6 – Treningsrelaterte skader og skadeforebygging
Kapitlet fokuserer på de vanligste skadene relatert til fysisk aktivitet og trening i Forsvaret. Akutt skadebehandling og skadeforebygging blir også beskrevet.