logoForsvarets høgskole

Kapittel 2

Undervisningsprinsipper
Jørgen Weidemann Eriksen

Forsvaret trenger soldater som har kunnskap om og forståelse for hvordan de bør trene. Dette krever at dere som er trenere/instruktører lykkes med å formidle treningsfaglig kunnskap. Skal soldatene få optimalt trenings- og læringsutbytte, må undervisningen tilrettelegges slik at de får lyst til å lære og lyst til å trene. I tillegg må treningsarbeidet være tilpasset soldatenes forutsetninger.

Dette forutsetter at kunnskapen presenteres på en måte som er forståelig, samtidig som undervisningen skal stimulere til nysgjerrighet, innsats og engasjement. Det er dere som vil være ansvarlige for at undervisningssituasjonene blir tilrettelagt slik at den gir best mulig forutsetninger for soldatenes læringsprosess. For å hjelpe dere på veien mot å skape gode undervisningssituasjoner vil vi i dette kapitlet presentere en del generelle undervisningsprinsipper som vil være nyttige verktøy. Undervisningsprinsippene skal bidra til å skape gode læringsprosesser for soldatene i møte med treningsfaget i Forsvaret.

Undervisningsprinsippene danner rammene for valg av ulike innlæringsmetoder i samspill med soldatenes forutsetninger, instruktørenes bakgrunn, fagområdets målsettinger, tilgang på undervisningsmateriell og tilgjengelige treningsfasiliteter. Hvis dere som instruktører klarer å anvende undervisningsprinsippene på en klok og god måte, vil Forsvaret ha gode muligheter til å heve mannskapenes ferdighetsnivå, treningsfaglige kompetanse og generelle treningskunnskap.

Undervisningsprinsippene er ikke spesielle for treningsfaget, verken i Forsvaret eller i det sivile. De er generelle og er like viktige for formidling av andre fag, som f.eks. stridsteknikk, samband eller matematikk. Det er likevel viktig å huske at hvert fagområde vil ha sine særegenheter som vi er nødt til å ta hensyn til når undervisningsprinsippene skal anvendes. Evaluering og motivasjon er to viktige undervisningsprinsipper, men de vil få et annet innhold i styrketrening enn i matematikk, og de vil anvendes annerledes vis-à-vis soldater enn på ungdomsskoleelever. Det å kjenne fagområdet og målgruppen og tilpasse undervisningsprinsippene deretter vil være viktig for å treffe godt med undervisningen.

Undervisningsprinsippene beskrives gjerne med forskjellige modeller. I dette kapitlet tar vi utgangs- punkt i åtte hovedprinsipper. Forbokstavene i disse ordene danner til sammen huskeordet

KAMPVISE. Hvis dere har vært borte i akronymet “MAKIE”, er dette en annen måte å fremstille innholdet i undervisningsprinsippene på. Det er ingen konflikt mellom disse presentasjonsformene, men heller ulike måter å presisere og poengtere innholdet på.