Hva er evaluering?
Evaluering handler om hvordan vi måler og vurderer treningsarbeidet i Forsvaret. Evaluering er en så integrert del av treningsarbeidet at vi ofte ikke tenker over at det er evaluering vi holder på med. En trener/ instruktør som gir feedback på utførelsen av en styrkeøvelse, baserer seg på en fortløpende evaluering. Det er viktig å få tilbakemelding på om det arbeidet vi nedlegger faktisk fungerer, både for soldater og trenere/ instruktører.
Hvorfor evaluere?
For soldatene vil det være motiverende å kunne dokumentere effekt av treningsarbeidet. Tilsvarende er det nyttig å få tilbakemelding dersom treningen ikke gir forventet fremgang. Kanskje må vi reflektere rundt hvordan treningsarbeidet har blitt gjennomført. Er det lurt å gjøre noen forandringer?
Men evaluering er ikke bare knyttet til fysiske kapasiteter. Å evaluere soldatenes teoretiske kunnskapsnivå vil også være nyttig for å kontrollere om de har tilegnet seg nødvendig forståelse for hvordan de bør trene. Likeledes har vi alle behov for feedback når nye ferdigheter skal læres, når teknikker skal finjusteres og når vi skal oppnå godt samarbeid i grupper. Også i slike situasjoner vil evaluering være grunnlaget for tilbakemeldingene vi er avhengige av for å utvikle oss. Dette gjelder både menige, befal og trenere/ instruktører. Når vi ønsker å kontrollere om soldatene faktisk lærer det vi har hatt ambisjon om å lære bort, kan vi evaluere soldatenes læringsprosess.
Hvordan evaluere?
Ofte forbindes evaluering i Forsvaret med eksamener eller standardiserte fysiske tester, men evaluering er så mye mer. Når vi prøver å sette ny personlig rekord i hang-ups, evaluerer vi oss selv. Når vi leverer inn eksamen på MFT 1 blir vi evaluert. Når vi får vite scoren på skytebanen blir vi evaluert. Og sånn kan vi fortsette. Evaluering kan ses på som grunnlaget for alle de prosesser der vi får tilbakemeldinger, fra oss selv eller andre, på vårt treningsarbeid. En form for evaluering som vi kanskje tar for gitt, er de prosessene som foregår underveis i en treningsøkt. Alle spørsmål som fører til refleksjon over praksis er i seg selv en måte å igangsette en evalueringsprosess på – både ved å vurdere egen innsats og ved å spørre om formålet med økten ble oppnådd.
Et viktig prinsipp knyttet til evaluering er at den skal være relevant og gyldig. Vi må tilrettelegge evalueringssituasjoner der vi måler det vi har til hensikt å måle, og evalueringen må ikke skje på en måte som oppleves som tilfeldig eller urettferdig. Hvis vi skal måle fysisk fremgang, er det viktig at testene er mest mulig standardiserte. Dette skal ikke være utenforliggende faktorer som påvirker resultatet. Hvis vi gjennomfører en utholdenhetstest på ski, er det meningsløst å sammenlikne med tidligere tester fordi skiføret har så stor betydning for resultatet at man ikke klarer å isolere den fysiske prestasjonen. Vi må derfor sørge for størst mulig grad av like forhold og forutsetninger når vi skal evaluere treningsarbeidet.