Hva er konkretisering?
Konkretisering handler om de teknikker, metoder og presentasjonsformer vi benytter i undervisningen for at soldatene skal ha best mulig forutsetninger for å kunne forstå det de skal lære. Dette gjøres ved at læringsstoffet presenteres, illustreres og formidles på en måte som er tydelig, forståelig og håndgripelig.
Hvorfor konkretisere?
Det å konkretisere fagstoff bidrar til at soldatene lettere kan forstå hva som er fagets sentrale momenter, hvordan ulike temaer henger sammen og hvilke momenter de må få på plass for å utvikle en videre forståelse for faget. Stoffet bør presenteres på spennende og lettfattelig måte. Dette betyr ikke at fagstoffet skal overforenkles. Det å beholde et visst detaljnivå kan så en spire til bedre forståelse. Kanskje kan det å ikke gi fasitsvarene være nøkkelen til refleksjon, interesse og nysgjerrighet?
Hvordan konkretisere?
Når dere skal planlegge en økt, er konkretisering av fagstoffet en sentral del av forberedelsene. Dette innebærer at dere hele tiden har fokus på hvordan dere mener at ulik kunnskap bør presenteres for at soldatene skal lære best mulig. Her kan det være lurt å variere presentasjonsformene, slik at formidlingen tilpasses det som skal læres bort. Kanskje vil en PowerPoint-presentasjon med bilder og stikkord være hensiktsmessig for å formidle teorien bak treningsprinsippene, mens en god illustrasjon kan bidra til å forklare riktig løfteteknikk i styrkerommet. Et fornuftig sted å starte kan være å stille seg selv spørsmålet: Hvordan hadde jeg selv ønsket dette fagstoffet presentert for at jeg skulle ha forstått eller mestret det?
Ofte vil de ulike temaene som skal formidles ha kjennetegn som gjør det naturlig å velge spesifikke metoder. Praktiske ferdigheter vil være tjent med metoder som stimulerer til aktivitet, mens teoretiske emner vil ha større fokus på verbal formidling. Siden trening grunnleggende er et aktivitetsfag, kan hjelpemidler som baserer seg på film og bilder egne seg spesielt godt. Samtidig er det viktig å se på alle mulighetene som eksisterer; finnes ingen fasit på hva som vil fungere best. En filmsnutt fra YouTube, en app, et kapittel i en lærebok, et foredrag, en god metafor eller en gruppeoppgave kan være noen av de måtene vi kan konkretisere fagstoff på. Økt tilgang på teknologi gjennom PC, smarttelefoner, nettbrett og annen teknologi har utvidet mulighetene for å konkretisere innholdet i treningsarbeidet. Leksjonsoppleggene som Forsvaret har utviklet for ulike økter (se f.eks. leksjonsoppleggene i MFT 1) kan også ses på som en hjelp til å konkretisere hva som anses som sentrale momenter innen de ulike temaer som skal undervises.
Noen ganger kan et tema eller en aktivitet være såpass kompleks at det kan være lurt å splitte det opp i flere deler før vi setter sammen delene til en helhet igjen. For eksempel kan det å fokusere spesifikt på liggestilling og avtrekk bidra til at skyteferdighetene forbedres mer enn om man kun trener hele aktiviteten på en skytebane. Her må dere som undervisere hele tiden vurdere hva som skal vektlegges og hvordan kunnskapen bør presenteres, slik at de som skal lære får de best mulige forutsetninger for å ta til seg og forstå det som skal læres.
Ofte kan det være nyttig å kombinere ulike undervisningsmetoder. Hvis du benytter en soldat som øvingsbilde for å vise riktig utførelse av en bevegelse, kan dette suppleres med at du forklarer sentrale momenter i tillegg. Hvis soldatene også får mulighet til å filme hverandres bevegelser, vil dette kunne tilføre undervisningen enda en dimensjon som bidrar til økt kunnskap og større forståelse. Glem ikke at praktiske ferdigheter læres gjennom at soldatene får prøvd og øvd selv. Dette fører oss til neste prinsipp – altså aktivisering.