Hva er variasjon?
Variasjon er tett knyttet til prinsippet om motivasjon, men vil også ha elementer av skadeforebygging og allsidighet i seg. Som ordet signaliserer, handler variasjon om avveksling og endrede utfordringer eller belastninger.
Hvorfor variasjon?
At variasjon er gunstig for motivasjonen, bunner i tanken om at soldatene synes forandring og avveksling er positivt i seg selv. For mye ensidighet i treningsarbeidet er som regel lite inspirerende. Variert trening er også særdeles viktig for å unngå belastningsskader. Det å avlaste muskler og ledd med ulike bevegelsesutfordringer og treningsbelastninger gjør at vi kan motarbeide lokale overbelastninger og å unngå skader. Hvis vi kjører ensidig og intensiv trening mot et mål, f.eks. ensidig marsjtrening mot marsjmerket, vil forekomsten av belastningsskader i beina blomstre. Hvis vi derimot varierer med andre typer økter (svømming, sykling, styrketrening av overkroppen) vil variasjonen bidra til å begrense belastningsskadene.
Variasjon er også viktig for å bygge opp allsidighet. Soldatene bør få et rikt erfaringsgrunnlag fra mange aktiviteter som fundament for ulike militære oppgaver. Koordinasjon, balanse, ulike bevegelseserfaringer, smidighet og samarbeid er noen av de egenskapene som vil stimuleres positivt ved variert treningsarbeid. Likevel er det viktig å huske at for mye variasjon kan virke kontraproduktivt dersom man har konkrete ferdighets- eller prestasjonsmål som man ønsker å nå. En huskeregel kan være at “man blir god på det man trener på”. Derfor er det viktig å vie nok tid til trening av ferdigheter og kapasiteter som er essensielle for å utvikle gode soldater – samtidig som treningsarbeidet har et variert og allsidig innhold.
Hvordan variere?
Variasjon kan ivaretas på ulikt vis. Det mest opplagte er å veksle mellom flere aktivitetsformer. Når det gjelder utholdenhetstrening, kan prinsippet ivaretas ved å variere mellom løping, sykling, rulleski, ballspill, marsjtrening, svømming, orientering og ski. Tilsvarende kan styrketrening varieres gjennom apparattrening, makkerøvelser, sirkeltrening, nærkampøvelser osv.
Vi kan vi også variere undervisningsmetodene innen samme aktivitetsform. Løping som utholdenhets- trening kan varieres med ulike typer intervaller, distansetrening, langkjøring osv. Her vil intensitet, organiseringsform og varighet bidra til å ivareta variasjonsprinsippet. Det er også mulig å endre på læringsmiljøet. Det å bytte på å trene inne/ute, i lyse/mørke, ikke løpe samme runde hver dag, å bytte på hvem man trener sammen med, samt å veksle mellom ulike trenere/instruktører, er alle måter å bryte opp mønstre på.