Hva er progresjon?
Progresjon innebærer forutsetningen om at trening utvikler oss, både med tanke på ferdigheter og fysiske kapasiteter (styrke, utholdenhet og bevegelighet). Prinsippets bærebjelke er å tilrettelegge for en jevn utvikling gjennom gradvis økende belastninger og utfordringer. Man går fra det enkle mot det komplekse og det lette mot det tunge.
Hvorfor progresjon?
Progresjon er tett knyttet til prinsippet om individualisering (se senere i kapitlet). Ideelt sett må vi tilpasse utfordringer og progresjon til hvert enkelt individ for å treffe med riktige utfordringer og belastninger. En betingelse for progresjon av både ferdigheter og kapasiteter forutsetter at vi mennesker utfordrer det nivået vi befinner oss på. For lett belastning eller for få utfordringer vil gjøre at vi utvikler oss suboptimalt. Motsatt vil heller ikke for høy belastning eller for store utfordringer gi oss det beste treningsutbyttet (se kap. 3). Både under- og overstimulering vil begrense soldatenes mulighet for mestringsopplevelser. Det å treffe riktig med stimuli; å gjøre oppgavene utfordrende, men samtidig oppnåelige, vil skape godt klima for å oppleve gleden ved mestring. Graden av progresjon er også viktig med tanke på skadeforebygging.
Siden kroppen adapterer (tilpasser) seg til ytre påkjenninger, er det viktig å ikke kjøre på med mer trenings- mengde eller belastning enn hva kroppen er trent til å tåle. Betennelsesreaksjoner i kroppen er ofte et resultat av for rask progresjon i uvante bevegelser eller aktiviteter.
Prinsippet om progresjon gjelder også dere i rollen som trenere/instruktører. Hvis dere har lite erfaring med å trene andre, kan en stram systematisk tilnærming til treningsopplegg være å anbefale. Med mer erfaring og dypere forståelse for hvordan intensitet og belastning påvirker soldatenes utvikling kan dere med større trygghet tilpasse treningen til ulike individer og situasjoner. Dette vil også heve kvaliteten på øktene.
Hvordan ivareta progresjon?
Skal vi arbeide med progresjonsprinsippet, må vi starte med å kartlegge soldatenes utgangspunkt. Dette kan gjøres gjennom ulike fysiske tester og gjennom å diskutere den enkeltes treningsgrunnlag. Ved trening av fysiske ferdigheter er det hovedsakelig tre faktorer som kan benyttes for å styre progresjonen. Dette er intensitet (hvor hardt), belastning (hvor tungt) og hyppighet (hvor ofte). Progresjon oppnås ved en jevn økning av en eller flere av de nevnte faktorene.
Progresjonsprinsippet er også nyttig når vi tilegner oss pedagogiske arbeidsformer, for eksempel ved innlæring av teknikker. Komplekse ferdigheter må ofte brytes ned i deloppgaver som vi trener inn før aktiviteten gjennomføres som en helhet. Progresjon kan derfor også ivaretas gjennom en treningsøkt, for eksempel ved å dele opp økten i faser der vi først gjør teknikkøvelser før vi går videre med treningsøvelser og praktisk gjennomføring av aktiviteten.
Innen militær ferdighetslære kan progresjon også anses for å være metodikken som fører soldatene fra generelle basisferdigheter til mer spesialiserte oppgaver innen oppdragsløsning. Hvis avdelingen har et definert prestasjonsmål som er høyere enn nivået de innehar i dag, vil treningsarbeidet frem mot målet være kjennetegnet av progresjon.