Hva er motivering?
Motivering handler om å stimulere soldatenes treningsiver; deres vilje, lyst og drivkraft til å lære, være fysisk aktive og forbedre sine ferdigheter på området.
Hvorfor motivere?
Uten at soldatene har en egen drivkraft for trening, læring og utvikling blir det fort tungt å oppnå resultater. Vår evne til å gjødsle denne indre drivkraften er derfor vesentlig for treningsarbeidet i Forsvaret. Selv om motivasjonen hovedsakelig styres av soldatene selv, er det heldigvis mulig å påvirke denne faktoren i positiv retning. At soldatene er enkeltindivider som trenger ulike stimuli for å motiveres, gjør ikke oppgaven mindre utfordrende. For dere trenere/instruktører blir det derfor viktig å ha kunnskap om tematikken, samt hva som fremstår som spesielle utfordringer knyttet til treningsarbeidet i Forsvaret.
Hvordan motivere?
Motivering er blitt et stort fagfelt innen ulike fagfelter som beskjeftiger seg med læring og utvikling av prestasjoner. Uavhengig av om det gjelder grunnskoleelever, ballettdansere, fiolinister, soldater, skihoppere eller kokker, så anses motivasjon og motivering som en viktig forutsetning for faglig utvikling. Graden av motivasjon er med på å bestemme hvor gode de har mulighet til å bli.
Når vi skal arbeide med motivering er det viktig å ta utgangspunkt i hva som kjennetegner de vi skal jobbe med og de oppgavene som skal gjennomføres. Det å jobbe med soldater innebærer at vi jobber med unge voksne, flere menn enn kvinner og ofte store grupper. I tillegg vil konkurranseelementet normalt være mindre fremtredende enn f.eks. i idrettskonkurranser. Tidligere var det også store utfordringer knyttet til at mange soldater tjenestegjorde mot sin egen vilje, men dette er blitt kraftig redusert pga. det begrensede antallet soldater som Forsvaret har behov for i dag. Vi kan motivere både på individ- og gruppenivå. Mens individfokus handler om å treffe en positiv nerve hos hver enkelt, samt å begrense hemmende faktorer, er motivering av grupper ofte innrettet mot å skape godt læringsklima, tydelige felles mål, felles normer, god lagånd, god ledelse og god kommunikasjon. Det som motiverer noen, kan være direkte demotiverende for andre. Idrettskonkurranser er et mye brukt virkemiddel i Forsvaret, men mens enkelte blir stimulert og motivert av konkurranser, vil andre forbinde det med direkte ubehag, noe som tar vekk gleden ved å være fysisk aktiv.
Forsvaret skiller seg fra en del andre virksomheter ved at treningsarbeidet er rettet mot å trene opp grunnleggende kapasiteter som skal anvendes til andre oppgaver enn selve treningsaktivitetene. Skiturer er et middel til utvikling av ferdigheter og kapasiteter som er nødvendig for vinteroperasjoner. Det blir viktig i motiveringsarbeidet å vektlegge treningsaktivitet som oppleves som relevant i forhold til de oppgavene soldatene skal gjøre. Dette gjelder ikke minst når treningsaktivitetene oppleves som slitsomme eller lite lystbetonte. For mange soldater kan f.eks. marsjtrening med tung oppakning oppleves som lite motiverende i seg selv, men hvis vi opparbeider en forståelse for at treningen er relevant og nødvendig for oppdragsløsning, vil det trolig oppleves som mer meningsfylt. Alt er ikke gøy, men det betyr ikke at soldatenes motivasjon for å arbeide med utfordringene trenger å være lav. Her har dere som trenere en viktig motiverende formidlingsoppgave.
Motivering kan også ivaretas på andre måter. Det at soldatene blir tilbudt god undervisning, at øktene er godt planlagt, at instruktøren er godt forberedt og har et høyt kunnskapsnivå vil bidra til økt motivasjon. At dere som trenere/instruktører fremstår som inspirerende og engasjerte vil også ha betydning. Gi av dere selv! Vis entusiasme for soldatenes treningsarbeid!
Mange soldater vil også bli motivert av at treningsarbeidet varieres. Det kan skje gjennom ulike undervisningsmetoder, ulike treningsformer og ved at soldatene får være med på å påvirke hvordan treningen skal foregå (medbestemmelse). Å bruke de ulike undervisningsprinsippene som presenteres i dette kapitlet er også i seg selv et godt utgangspunkt for motivasjon.
En overordnet forutsetning for motiveringsarbeidet vil også være at vi i Forsvaret ivaretar dere som trenere/instruktører på en god måte. Det er viktig at arbeidsplanene tilrettelegges, at avdelingens treningsarbeid får status, at fasiliteter og utstyr holder et høyt nok nivå og at dere opplever å få god nok opplæring for å kunne gjøre en god jobb.