Hvordan bruke undervisningsprinsippene?
Undervisningsprinsippene er generelle rettesnorer for å ivareta mangfoldet av hva god undervisning består av. Det er klokt å være seg disse prinsippene bevisst både når dere planlegger, gjennomfører og evaluerer egen eller andres undervisning. Det å ha et reflektert forhold til hvordan undervisningen kan gjøres godt, det å prøve å følge det opp gjennom undervisningen og det å relatere egen undervisning til prinsippene i etterkant av øktene, vil heve bevisstheten rundt deres egen undervisningskvalitet.
Selv om alle prinsippene er viktige for å oppnå god innlæring, vil dere erfare at det ikke er lett å ta hensyn til alle alltid. Det er ikke sikkert at dette er mest hensiktsmessig heller. Som trenere/instruktører må dere til enhver tid vurdere hvor feltstøvelen trykker mest, og dette vil stadig forandre seg. Kanskje skal dere trene soldater som nettopp har vært gjennom en lang periode på havet eller en hard vinterøvelse, og dere opplever situasjoner der soldatenes motivasjon er en åpenbar hindring for treningsarbeidet. Da kan det å jobbe litt ekstra med prinsippene motivasjon og variasjon være viktigere enn å være opptatt av for eksempel evaluering eller konkretisering. Kanskje er en artig balløkt i gymsalen, en lett styrketreningsøkt eller en tur i svømmehallen det som skal til for at soldatene får gnisten tilbake? Her finnes det ingen konkrete svar. Det er forståelsen av hvilken situasjon soldatene befinner seg i som vil hjelpe dere på vei for å stimulere til økt engasjement og lærelyst.
Det å velge ut noen prinsipper som viktigere enn andre, innebærer prioriteringer. Det betyr at det som prioriteres ned eller bort anses som mindre viktig der og da. Og det kan være helt greit. Men da bør dere ha en bevisst tanke om at de prinsippene som nedtones, kan få mer oppmerksomhet på et senere tidspunkt i læringsløpet. Kanskje er det også slik at enkelte av prinsippene alltid bør ha en sentral plass, og at det bør være helt spesielle grunner for å ikke ta hensyn til dem i undervisningen?
At prinsippet om progresjon (gradvis økte utfordringer og belastninger) bør stå sentralt i alle praktiske økter for å forebygge belastningsskader, er lett å enes om. Slik sett vil noen prinsipper fremstå som mer ufravikelige enn andre. Som en generell rettesnor knyttet til undervisningsprinsippene kan det likevel være lurt å prøve å bake inn flest mulig prinsipper så ofte som mulig. Samtidig er det dere trenere/instruktører som selv må vurdere hvordan treningsarbeidet tilrettelegges for at læringsutbyttet skal bli best mulig for soldatene.
Det kan være verdt å merke seg at enkelte av undervisningsprinsippene sammenfaller med noen av treningsprinsippene (se kap. 3). Hvordan undervisningen tilrettelegges, og hvilke faktorer det er viktig å ta hensyn til når man trener, er naturlig nok tett beslektet. På slike punkter vil kapitlene utfylle hverandre. I det følgende vil undervisningsprinsippene presenteres i alfabetisk rekkefølge i tråd med huskeordet KAMPVISE. Dette indikerer ikke noen form for anbefalt rekkefølge eller rangering. Avslutningsvis vil vi diskutere om undervisningsprinsippene dekker de behovene Forsvaret har for god undervisning, eller om det er andre områder som også bør vies oppmerksomhet når dere skal formidle treningsfaget.