Oppsummering
For å trene soldater må du være en god lærer og leder. Fordi de stedlige forholdene varierer fra tjeneste til tjeneste og leir til leir, må du ha flere ulike strategier for treningsarbeidet. Når du trener få soldater over en lengre periode, kan du benytte deg av problemløsningsbaserte metoder. Ved trening av mange soldater over en kortere periode kan du derimot anlegge en mer instruksjonsbasert tilnærming.
Ved oppgaver med flere ulike mulige løsninger er problemløsningsbaserte meget godt egnet, mens instruksjonsbaserte metoder er velegnet for trening av oppgaver hvor det er viktig å holde seg til en spesifikk utførelse eller teknikk. Uavhengig av hvilke metoder du velger å benytte deg av, så er dine mellommenneskelige og sosiale ferdigheter helt avgjørende for hvorvidt du kan tilrettelegge for god læring, utvikling og motivasjon.
Å skape gode forutsetninger for læring er en kontinuerlig prosess som krever at du er oppmerksom på både gruppas og individets skiftende behov og atferd. Du vil måtte forholde seg til individuelle læringsprosesser, skiftende behov på individ- og oppgavenivå og varierende fasiliteter og utstyr. Den gode treneren vil fleksibelt tilpasse strategi og atferd fra situasjon til situasjon. Videre bør du gjennom refleksjon forsøke å tilpasse og optimalisere treningsprosessen. Ved å kritisk reflektere over din egen praksis – hva og hvorfor du gjør som du gjør og hvordan du tror andre oppfatter deg og din rolle –stimulerer du både til økt oppmerksomhet og utvikling av dine trenerferdigheter.
Våre forutsetninger for å lære nye ferdigheter er relatert til både individet, miljøet og oppgaven. For å lære leter vi etter måter å tilpasse oppgaven, på slik at det er nærhet mellom den enkelte soldats forutsetninger og øvelsen hun skal lære, f.eks. i valg av treningsøvelser eller tilpasning av utstyr. Ved innlæring av nye ferdigheter er det viktig å huske at variasjon er en naturlig del av læringsprosessen. Selv optimal teknikk i en gitt øvelse vil variere noe fra person til person på bakgrunn av ulike individuelle forskjeller. Fordi både repetisjon og kvalitet i gjennomføringen er helt sentralt for å utvikle ferdigheter, må vi være aktivt til stede og konsentrerte under selve gjennomføringen. Som trener kan du aktivt bruke feedback – eller tilrettelegge for at soldatene gir feedback til hverandre – for å forsterke læringsprosessen. Dette gjøres gjennom å stimulere tilstedeværelse og refleksjon. Det å utvikle reflekterte, selvstendige og motiverte soldater har like stor verdi i et prestasjonsperspektiv som i et trivsels- og/eller helseperspektiv.
Gjennom fornuftig planlegging kan dere optimalisere forholdet mellom de individuelle forutsetningene, miljøet og oppgaven. I prosessen med å velge hva som skal gjøres på trening, og hvordan det skal gjøres, er det noen momenter ut over de grunnleggende treningsprinsippene som står helt sentralt:
Forsøke å velg øvelser og metoder som optimaliserer forholdet mellom risiko og gevinst
Tilpass øvelser og trening til soldatens forutsetninger
Velg øvelser og trening som har høy overføringsverdi til den spesifikke tjenesten og de ferdighetene vi søker å utvikle
Ved å tilpasse arbeidsoppgaver som bidrar til mestring og utvikling; ved å skape et treningsmiljø som forsterker positive læringsspiraler, kan vi som instruktører bidra til at Forsvaret utvikler gode treningskulturer. Dette vil bidra at flere soldater blir godt rustet for de ulike oppgavene tjenesten stiller.