Feedback
Studier på feedback viser at tilbakemeldinger som fokuserer på arbeidsoppgaven eller målet er mer effektivt enn feedback som rettes mot den tekniske utførelsen [11]. Samtidig som feedback er verdifullt, er det like viktig å vite når vi ikke trenger å gi tilbakemeldinger, men heller kan ta et steg tilbake for å la aktiviteten utfolde seg uten at vi som trenere involverer oss aktivt. Å trekke seg i bakgrunnen skaper rom for at soldatene i større grad må engasjere seg, og de må også i større grad ta ansvar for utfallet av sine handlinger.
Å tilrettelegge for aktivitet som leder soldatene mot måloppnåelse på egen hånd begrenser vårt behov for direkte instruksjon. Dette vil også stimulere soldatene til aktiv problemløsning, ferdighetsutvikling og robust læring [20]. Robust læring blir her forstått som ferdigheter og kompetanse som er mer motstandsdyktig mot stressfaktorer og andre ytre forhold. Det å gi gode tilbakemeldinger er aldri overflødig, men i mange tilfeller overstimulerer vi soldatene med feedback som har liten eller ingen effekt [21]. Presise arbeidsoppgaver og spesifikke fokusområder har vist seg å være langt mer effektivt.
Videofeedback: La soldatene arbeide i par eller mindre grupper hvor de rullerer på å filme hverandre med mobil eller nettbrett. Mellom hver serie kan soldatene sammen se og diskutere teknikk i utførelse. Flere gratis applikasjoner har også sakte film-funksjoner, noe som skaper nye muligheter for effektiv videofeedback.