Tilpasset trening
For å kunne trene soldater må vi kunne tilpasse treningen for den enkelte. Tidligere i kapitlet har vi diskutert hvordan ulike individuelle forutsetninger – for eksempel kroppssammensetning og antropometri – betinger hva som er mulig og hensiktsmessig ved valg av treningsøvelser. I tillegg til de tilpasningene som må gjøres ut fra ulike individuelle forutsetninger, fasiliteter og utstyr, må vi være forberedt på å møte soldater med tidligere eller nåværende skader som gir smerte eller begrensninger ved enkelte bevegelser. Det kan dreie seg om delvis skadde soldater eller soldater med tidligere skader som fortsatt er problematiske. Slike soldater kan ofte gjennomføre store deler av aktiviteten uten smerter dersom vi tilpasser øvelsesutvalg og treningsmetodikk på en god måte.
En soldat som har problemer med smerter i kneet under knedominante øvelser (for eksempel i knebøy eller utfall), vil ofte kunne trene smertefritt i mer hoftedominante øvelser (for eksempel i ulike hofteløft eller varianter av markløft). En soldat som kjenner smerter i skulderen under benkpress med stang, vil i mange tilfeller kunne trene smertefritt ved å erstatte stangen med hantler som holdes i et nøytralt grep, og/eller ved å begrense bevegelsesutslaget gjennom å gjennomføre pressøvelsen liggende på gulvet.
For å kunne tilpasse trening på denne måten må vi ha tenkt gjennom hvordan ulike øvelser ofte henger sammen i progresjoner og regresjoner. Hvordan kan vi gjøre øvelsen mer eller mindre utfordrende? Enkle tilpasninger kan være:
Å redusere tempoet og gå tilsvarende ned på belastning (for å skape en relativt like stor treningsbelastning med mindre stress på ledd)
Å velge ettbeinsøvelser fremfor tobeinsøvelser (som ofte vil gi en lettere belastning på ryggsøylen, men tilsvarende økt belastning på beina)
Å bruke håndholdte vekter som hantler eller kettlebells (dette frigjør muligheter for rotasjon i skulderleddet)
Å manipulere øvelser fra liggende til sittende til stående posisjoner eller motsatt
Å gjennomføre utholdenhetstrening på sykkel, ski eller i svømmebasseng (dette gir mindre stress på leddene enn løping)
Å bruke strikker for å redusere kroppsvekt i øvelser hvor vi belaster med egen kroppsvekt (for eksempel ved å feste en strikk rundt livet i pushups eller rundt beinet i chinups)
Med praktisk erfaring og et oppmerksomt øye vil du etter hvert få en referanseramme for hva som er de vanligste utfordringene under teknikkinnlæring av øvelser – og hva som er de vanligste plagene og skadene du må forholde deg til. Dette gjør deg i stand til å kunne planlegge og/eller raskt tilpasse et opplegg for helt eller delvis skadde soldater. Husk at smerte i de fleste tilfeller er kroppens måte å si fra at noe er galt på. Dette blir som regel verre hvis du fortsetter treningen.