Risiko versus gevinst i treningsprosessen
Når vi planlegger og gjennomfører trening for soldater, ønsker vi optimalt utbytte av treningen. Samtidig inneholder tung trening alltid ulike former for risiko. Risikoavveining er derfor en av dine viktigste oppgaver som trener og instruktør. Risiko må sees opp mot potensiell gevinst både i valg av treningsøvelser og ved styring av belastning og intensitet. Det er lett å tenke at dette er mest aktuelt innen styrketrening, men poenget vil være like gjeldende for andre treningsformer som f.eks. varighet på marsjtrening. Vi kaller dette risiko/gevinstperspektivet.
I styrkerommet kan vi avveie risiko og gevinst på følgende måte: Det er mange øvelser som bidrar til å utvikle beinstyrke, men noen er mer teknisk krevende enn andre. Derfor bør vi spørre oss selv: Er det øvelser vi kan velge som har lav risiko uten at det går på bekostning av gevinsten? Kan frivektsøvelser erstattes med et treningsapparat hvor soldatene har større kontroll over kraftutviklingen? Samtidig kan det hende at vi nettopp ønsker å benytte treningsøvelser som har høy funksjonalitet og overføring til soldatenes liv og virke. Frivektsøvelser vil kunne ha høyere grad av funksjonsmessig overførbarhet til soldatenes tjenestemessige arbeidskrav. Kunsten blir dermed å balansere disse perspektivene mot hverandre: Høy overføringsverdi, men samtidig lav risiko. Hva vi faktisk velger i dette eksemplet, må være begrunnet i en kompetent vurdering av disse forholdene. For noen soldater bør vi velge frivendinger, mens andre soldater bør få gjennomføre styrkeøkten i treningsapparater.
I den daglige treningen av soldater er det ingen grunn til å gå på kompromiss med risiko. Målet med treningen bør være å bidra både til bedre prestasjon, funksjon, kapasitet og helse. Det er mulig å oppnå både høy gevinst og lav risiko. God bevegelseskvalitet og god teknikk kan hjelpe oss til å oppnå denne effekten. Selv en tung øvelse kan utføres godt innenfor marginene av hva som kan medføre skader. Når dere instruerer i løfteteknikk som tar utgangspunkt i grunnleggende biomekaniske prinsipper, vil forholdet mellom risiko og gevinst kunne optimaliseres. Spesielt i trening med ytre belastninger vil god bevegelseskvalitet og teknikk være helt vesentlig for å kunne maksimere treningsutbyttet. Som instruktører i styrketrening må dere lære å se etter hva som kjennetegner god versus dårlig bevegelseskvalitet. Når er det en øvelse går over fra å være trygg, god og effektiv til å bli ustabil, ukontrollerbar og risikofylt? Ofte er det bare små justeringer som skal til for å få god margin i forhold til sikkerhet. Del gjerne erfaringer med hverandre! Dette vil heve avdelingens totale kompetanse på området.