2.0 Akutte skader
En akutt skade er en type skade som oppstår når muskler, sener, leddbånd eller skjelett utsettes for en plutselig belastning som er større enn det vevet kan tåle. Årsaken eller starttidspunktet er klart definert. Akutte bløtdelsskader deles gjerne i to kategorier, støtskader og strekkskader. Støtskader omfatter muskler som trykkes mot ben slik at muskelvevet brister. Lårhøne er et typisk eksempel på en slik skade. Strekkskader skyldes at muskler, sener eller leddbånd blir strukket, delvis avrevet eller fullstendig avrevet. Overtråkk er den vanligste strekkskaden blant soldater [5]. Her er det leddbåndene på siden av ankelen som strekkes, som for eksempel kan skje når en tråkker galt på en rot i forbindelse med marsj med tung sekk. Både ved strekkskader og støtskader blir celler og blodårer ødelagt. Det fører til en betennelsesreaksjon som gir smerte, hevelse, varme, rødme og nedsatt funksjon i det skadde området.
Akutte skjelettskader, frakturer, kan oppstå ved traumer som for eksempel støt mot eller vridning av knokkelen. Skjelettskader og behandling av dette vil ikke omtales nærmere i dette kompendiet.
De bakenforliggende årsakene til akutte skader kan være mange og er ofte sammensatte. Eksempler på mulige risikofaktorer er uoppmerksomhet, nedsatt stabilitet/styrke, nedsatt bevegelighet, nedsatt balanse, mangelfull oppvarming eller tidligere skade [12].