logoForsvarets høgskole

5.1 Grunnleggende treningsprinsipper

Belastningsskader kan forebygges med riktig trening og utstyr. Det viktigste forebyggende tiltaket er å planlegge den fysiske treningen slik at den følger de grunnleggende generelle treningsprinsippene (se «2.7 Generelle treningsprinsipper») [4, 11, 12, 14]. Dette er viktig for å unngå en for rask økning eller endring i treningsbelastning. Uten planlegging er det umulig å sikre hensiktsmessig progresjon, spesifisitet, variasjon, individualisering og restitusjon i daglig tjeneste og trening.

I motsetning til idrettsutøvere, som noe forenklet kan bruke dagene til å trene, spise og sove, og hvor treningsplanlegging i prinsippet er enkelt, møter soldater på flere utfordringer i den militære hverdag når det gjelder å legge opp treningen etter de grunnleggende treningsprinsippene. Hverdagen til den enkelte soldat er oftest styrt av andres planer. Disse planene omfatter i tillegg til militær fysisk trening også mye fysisk aktivitet i den daglige tjenesten, varierende fra lav til meget høy intensitet. Dette vil si man i noen grad er avhengig av at utdanningsplanlegger og instruktør planlegger og gjennomfører tjenesten i henhold til prinsippene. Men den enkelte soldat har et selvstendig ansvar for egen fysisk form, og må tilegne seg kunnskap til å kunne trene riktig, trene for å tåle fremtidig belastning og ikke minst tilpasse treningen utfra belastningene i den militære hverdagen.

Det prinsippet det kanskje syndes mest mot i Forsvaret er prinsippet om hensiktsmessig progresjon [4,14]. Spesielt overgangen fra den sivile hverdag til rekruttperioden kan for mange være en voldsom økning i belastning. Hva som er «hensiktsmessig progresjon» vil variere, men det er alltid bedre å ha litt for lav progresjon enn litt for høy progresjon. Gjennom et utdanningsår kan det sees flere slike økninger i belastning som blir for brå for enkelte. Dette kan være feltøvelser der en ikke er tilstrekkelig fysisk forberedt. Men kan også komme etter perioder uten optimal trening, som for eksempel permisjoner, kursperioder, reiser eller seiling med fartøy. Den enkelte må i slike perioder ha fokus på å vedlikeholde eller redusere tap av fysisk kapasitet.

Et annet prinsipp som kan være vanskelig å etterleve i den militære hverdagen er differensiering av trening etter individuelle forutsetninger [4,14]. Avdelinger i Forsvaret møter utfordringer på grunn av store gruppestørrelser, med til dels stor variasjon i treningstilstand. Individualisering er for mange en selvfølge i styrketrening, der en trent person bør trene med større motstand og volum enn en utrent. Dette er imidlertid et prinsipp som ofte brytes innen aerob trening, der gjerne en hel avdeling løper eller marsjer med lik fart og distanse. Treningsprinsippet er spesielt viktig å bruke aktivt i rekruttperioden, da gapet i treningstilstand er størst. I en opptreningsperiode kan for eksempel løpetrening gjennomføres i mindre grupper tilpasset kondisjonsnivå, etter individuell intensitetsskala eller løpe intervall-trening på tid fremfor lengre distanser.