logoForsvarets høgskole

Treningsfilosofi

Det viktigste våpenet Forsvaret har er soldaten. For at soldaten skal fungere optimalt, er det avgjørende at de er skadefrie og godt trent, slik at jobben kan utføres på en god måte. Det hjelper ikke å ha mye dyrt og flott utstyr dersom kroppen ikke er i stand til å utnytte materiellet maksimalt.
Forsvaret bruker mye penger på vedlikehold av materiell, men vedlikehold av det viktigste utstyret (kroppen) er vel så viktig for Forsvarets operative evne. En av utfordringene ved treningsarbeidet blant soldater er at når de først får anledning til å trene, så trenes det generelt for ensidig, for hardt og uten en klar målsetting [4, 10]. For å motvirke denne tendensen er det viktig å ha kunnskap om treningsplanlegging.

Tradisjonelt har utholdenhetstrening som løping, marsjering og trening av muskulær utholdenhet (kroppsvektøvelser og sirkeltrening) vært mye benyttet i Forsvaret [4, 10]. De siste 10 – 15 årene har vi sett en endring i type tjenesteoppdrag der de fysiske kravene er blitt mer mangfoldige. I dag blir soldatene i større grad transportert nærmere striden (via helikopter, fartøy og kjøretøy), noe som muliggjør bruk av tyngre utstyr. Det har også blitt mer fokus på stridsdriller, som blant annet CQB (Close Quarter Battle), i treningsarbeidet. Endrede arbeidskrav stiller krav til endrede fysiske kapasiteter. Utviklingen tyder på at deler av dagens tjeneste stiller større krav til styrke, hurtighet og eksplosivitet enn tidligere. Det er viktig at treningen mot slike oppdrag gjenspeiler innholdet i tjenesten. Skal vi holde oss ajour i trenerjobben, kreves det til enhver tid kunnskap om arbeidskrav og treningsplanlegging som legger til rette for at soldatene kan innfri disse kravene [4, 10].

En annen viktig faktor er knyttet til trening av vervede soldater. Mange står i dag på lengre kontrakter enn tidligere. Når soldatene står lenge i jobben, kan vi planlegge treningsarbeidet med utgangspunkt i et lengre tidsperspektiv. Dette betyr at det bør være en plan for fysisk utvikling som har som mål å “skynde seg langsomt”. Dette vil motvirke feiltrening og overbelastninger, slik at Forsvaret får beholde kritisk kompetanse over tid.

For å oppfylle ambisjonen om fornuftig trening med høy kvalitet, er det visse forutsetninger som må være ivaretatt. Hovedmålet bør være at så mange soldater som mulig er skadefri til enhver tid For å oppnå denne målsettingen bør dere som trenere/instruktører sørge for fornuftig, systematisk og variert trening. Dere bør også ha fokus på god teknisk utførelse av øvelsene, siden dette sikrer høy treningskvalitet samtidig som det kan forebygge skader (se kap. 6).