logoForsvarets høgskole

2.3 Fysiologiske forhold

Kroppen vår har ulike fysiske forutsetninger for å klare å yte maksimalt på trening. Når det kommer til kosthold, handler det spesielt om tre sentrale faktorer:

  1. Innta tilstrekkelig energi, slik at energilagrene er fylt og kroppen restituerer seg optimalt mellom hver treningsøkt.

  2. Innta tilstrekkelig med næringsstoffer til å dekke basalbehovene i tillegg til det som kreves for den fysiske ytelsen.

  3. Tilrettelegge måltidshyppigheten slik at man tilfører kroppen næring i passende tid før og etter selve treningsøkten.

For at kroppen skal ha overskudd til å trene, er det viktig først og fremst å sørge for at energiinntaket er tilstrekkelig. Dette gjennomføres lettest ved å spise regelmessig gjennom dagen (for eksempel å innta hovedmåltider hver 4. time). En slik rutine gjør det også enklere å legge til rette for riktige måltider før og etter treningen. Hverdagskostholdet har stor betydning for at kroppen skal mestre stressituasjoner. I hverdagen bør en spise variert og sunt slik at en opparbeider næringslagre og overskuddsom gjør det lettere å restituere seg etter tøffe perioder (som kan skyldes sykdom, øvelser eller intensive treningsperioder).

Når kroppen er i aktivitet bruker den både karbohydrater, proteiner og fett som forbrenningsmateriale. Vår fysiologi er slik utformet at kroppen alltid vil bruke karbohydrater som drivstoff dersom den har rik tilgang på disse. Kroppen bruker også fett som drivstoff under aktivitet, og godt trente personer har en bedre evne til å forbrenne fett enn utrente. Dette er kroppens naturlige tilpasning til trening, der de små, begrensede karbohydratlagrene kan spares til lenger ut i økten på bekostning av de større fettlagre. Men kroppen vil allikevel aldri evne å omsette fett raskt nok til å klare å bruke fett som hovedenergikilde ved høy intensitet. Det har dels å gjøre med nødvendig oksygentilgang, og dels med transport- og omsetningshastigheten på fett i muskelcellene. Kun tilgang til karbohydrater gjør at kroppen evner å presse grenser når det gjelder høy intensitet over lengre tid. Derfor vil utøvere med aktivitetsformer der intensiteten stadig ligger på høyt nivå være avhengig av karbohydrater for å evne å opprettholde slik intensitet. Uten slik tilgang, faller intensiteten.

Trener en mer enn 7 timer per uke, vil det være en stor fordel å rette seg etter de idrettslige anbefalinger. Ved et mer moderat treningsnivå og en passiv hverdag vil vanlige kostholdsanbefalinger normalt holde.

ANBEFALT ENERGIFORDELING FOR BEFOLKNINGEN (2014);

  • 45-60 E % karbohydrater

  • 10-15 E % proteiner

  • 30-40 E % fett

ANBEFALT ENERGIFORDELING FOR TOPPIDRETTSUTØVERE OG ANDRE MED STORE TRENINGSMENGDER OG HØY INTENSITET;

  • 55-60 E% karbohydrater

  • 12-20 E % proteiner

  • <30 E % fett