logoForsvarets høgskole

1.7 Anbefalinger

Det er mange som stiller spørsmålet: «Hva er det minste jeg behøver å gjøre for å oppnå en helseeffekt?» Eller: «Hva er det meste jeg kan la være å bruke kroppen min før det er helseskadelig?» Dette er spørsmål som dreier seg om dose–respons-forhold, og er ikke enkelt å besvare. Med dose–respons-forhold menes nettopp mengden av bevegelse som skal til for å få en virkning på helsevariabler (se figur 11.2).

Anbefalingene for regelmessig bevegelse tar utgangspunkt i den kunnskap man har om dose–respons-forholdet mellom bevegelse og/eller trening og helse. Bevegelse har ulike dimensjoner, som intensitet, varighet og hyppighet. Total mengde bevegelse (en kombinasjon av de nettopp nevnte dimensjonene) er relatert til ulike helsevariabler i et dose–respons-forhold (se figur 11.2). Dose–respons-forholdet mellom bevegelsesnivå og helsegevinst (risikoreduksjon) fremstår som et kontinuum som ikke synes å ha noen nedre grense. Trolig har de ulike helsevariablene (for eksempel når det gjelder osteoporose, psykisk helse, overvekt og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom) noe ulikt dose–respons-forhold, men dette er ikke godt nok studert. Anbefalingene for bevegelse og forventet helseeffekt vil også avhenge av utgangspunktet både med hensyn til aktivitetsnivå og risikoprofil. Det betyr at jo lavere aktivitetsnivå og jo dårligere risikoprofil, desto større effekt kan man forvente ved å øke aktivitetsnivået. Det er således vist at det er størst helseforskjell fra de som er mest fysisk inaktive til dem som er litt fysisk aktive. Det vil si at en betydelig helsegevinst kan oppnås ved regelmessig moderat bevegelse (se tabell 11.1, s. 189).

Figur 11.2 Figuren viser dose–respons-forholdet mellom aktivitetsnivå og helsegevinst. Ved å gå fra inaktiv til noe aktiv (A) hentes det ut en større gevinst enn om man går fra B til C.

Energiforbruk

I stedet for å angi energiforbruket som kcal eller kJ per tidsenhet har det blitt vanlig å uttrykke forbruket som et multiplum av hvilestoffskiftet (hvilemetabolismen). Forholdet mellom stoffskiftet under bevegelse og hvilestoffskiftet (RMR = resting metabolic rate) kalles MET (metabolic equivalent). Gjennomsnittlig RMR, uttrykt som oksygenopptak hos voksne, er 3,5 ml O2/kg kroppsvekt/min. Dette tilsvarer 1 kcal/kg/time, og vil være lik en MET-enhet. Energiforbruket per minutt under bevegelse kan derfor enkelt angis i MET. Det er utarbeidet tabeller over energiforbruket under ulike former for bevegelsesaktiviteter (se tabell 11.2 og tabell 11.3). Eksempelvis vil det å gå i trapp kreve 5,5 MET, mens løping med en hastighet på 15 km/t innebærer et energiforbruk på 18 MET. Under bevegelse med varighet utover noen få minutter kan de fleste opprettholde et energiforbruk mellom 4 og 8 MET. Moderat bevegelse er definert som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet i hvile, altså 3–6 MET. Eksempler på dette er listet opp i tabell 11.2 og 11.3 på side 201 og 203.

Vi kan oppnå betydelige helsegevinster gjennom moderat bevegelse. Moderat bevegelse er definert som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet i hvile, det vil si 3–6 MET (metabolic equivalent). MET er en vanlig måte å uttrykke energiforbruk på innen arbeidsfysiologi – både nasjonalt og internasjonalt, men man kan utmerket godt uttrykke energiforbruket i kalorier per kilo også, slik det er gjort i Birger Svihus’ kapittel i denne boka. Eksempler på energtkrav uttrykt i MET ved ulike aktiviteter er gitt i tabell 11.2. Se egen ramme for forklaring av MET og energiforbruk.

Tabell 11.2 Eksempler på energikrav (i MET) ved ulike aktiviteter. Moderate aktiviteter tilsvarende 3–6 MET, eller mer anstrengende aktiviteter (> 6 MET), er også omregnet til prosent av kondisjon (aerob kapasitet) ved økende alder.

 

Energikrav i prosent av kondisjon (aerob kapasitet)

Aktivitet

Energikostnad MET

Unge 20–39 år

Middelaldrende 40–59 år

Eldre 60–79 år

Gamle
80+

Se på TV/lese

1,3

10

13

15

18

Lett husarbeid

2,5

20

25

29

35

Bilkjøring

1,5

12

15

18

21

Moderat bevegelse

Innkjøp/shopping

3,5

27

35

41

49

Lek med små barn

3,5

27

35

41

49

Løfte/flytte 1–10 kg

6,0

47

60

70

84

Gå i trapp

5,5

42

55

64

77

Gå (4,8 km/t)

3,5

27

35

41

49

Gå (6,4 km/t) (rask gange)

4,0

31

40

46

56

Måke snø med snøfreser

3,0

23

30

35

42

Måke snø for hånd

6,0

47

60

70

84

Klippe plen manuelt

4,5

35

45

53

63

Anstrengende bevegelse

Løfte flytte 11–20 kg

8,0

62

80

93

>100

Jogge 8,0 km/time

8,0

62

80

93

>100

På bakgrunn av en rekke undersøkelser av effekten av regelmessig fysisk aktivitet/trening på dødelighet, sykelighet og på ulike risikofaktorer kan vi til en viss grad kvantifisere anbefalinger for fysisk aktivitet. I de eksisterende anbefalingene som gjelder i Norden og som er i tråd med WHO, amerikanske og europeiske anbefalinger, heter det: Voksne og eldre bør være fysisk aktive med minimum 150 minutter moderat intensitet per uke eller minimum 75 minutter med høy intensistet per uke. Anbefalingen kan også oppfylles med en kombinasjon av moderat og høy intensitet. Et energiforbruk utover dette vil gi ytterligere helsegevinst. Reduser stillesitting. Moderat fysisk aktivitet defineres som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye som energibehovet i hvile. Eksempler på dette står i tabell 11.3.

Når det gjelder barn og ungdom, gjelder følgende:

Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst hos barn og unge og for normal utvikling av funksjonelle kvaliteter som motoriske ferdigheter, muskelstyrke, aerob og anaerob kapasitet. Regelmessig fysisk aktivitet blant barn og unge har stor betydning for helsen både i oppveksten og senere i livet. Barn og unge anbefales derfor å være minst 60 minutter i daglig fysisk aktivitet av minst moderat intensitet. Reduser stillesitting.

1.7.1 Intensitet

Ta for deg din egen gjennomsnittsdag. Hvordan er ditt aktivitetsnivå sett i forhold til anbefalingene?

Det er godt dokumentert at en betydelig helsegevinst kan oppnås ved bevegelse av moderat intensitet. Det er også et faktum at bevegelsesaktiviteter med høyere (anstrengende) intensitet kan ha gunstige helseeffekter. Derfor kan man med fordel synliggjøre begge intensitetsnivåene (figur 11.3). I korte trekk handler dette om å likestille de to intensitetsnivåene av bevegelse med hensyn til hva som er tilstrekkelig for gunstig helseeffekt: enten moderat bevegelse som for eksempel rask gange, husarbeid, lek eller sykling 6–7 ganger i uka og til sammen 3–4 timer/uke, eller alternativt moderat til anstrengende bevegelse/trening som for eksempel jogging, svømming, styrketrening, skigåing 3–4 ganger per uke og totalt 2–3 timer per uke. Muligens er det optimale aktivitetsnivået en kombinasjon av både moderat aktivitet 3–4 timer per uke og anstrengende aktivitet 2–3 timer per uke.