Skadeforebygging i praksis
Den viktigste personen i det skadeforebyggende arbeidet i militæret er deg som er trenere/instruktører. Du vil ha den daglige kontakten med soldatene i treningsarbeidet. Du kan gå inn og tilrettelegge og korrigere treningen med et skadeforebyggende fokus. Gjennom kunnskaper og ferdigheter i skadefore- bygging kan du som trener/instruktør bidra til å holde dine soldater skadefrie!
Oppvarming
God oppvarming har vist seg å ha god skadeforebyggende effekt. Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole har utviklet en hjemmeside, www.skadefri.no. Her finner du oppdatert informasjon om treningsskader og skadeforebygging, med øvelser og andre tiltak som kan innlemmes i den militære treningen. De fleste av disse oppvarmingsprogrammene har vist seg å redusere forekomsten av skader med rundt 50 prosent [11, 12].
Det kan være lett å glemme at det ikke bare er rene fysiske treningsøkter som stiller krav til skadefore- byggende tiltak. Aktiviteter som stridsdriller, evakueringsøvelser, hinderbaner, transport av syke og sårede osv. er fysisk krevende aktiviteter som kan påføre soldatene både akutte skader og akkumulerte belastningsskader. Strukturert og god oppvarming i forkant av slik aktivitet vil være et viktig virkemiddel for å redusere skadeomfanget blant soldatene. Kort sagt – skadeforebyggende trening vil ha god effekt for all type fysisk aktivitet i Forsvaret.
Treningsformer
Strukturerte treningsprogrammer [12] med øvelser som inkluderer styrke, balanse og kondisjonstrening vil kunne forebygge skader i Forsvaret. Det er også vist at såkalt agility-trening (oppøving av smidighet, balanse og kroppskontroll gjennom trening medhurtige retningsforandringer) kan redusere skadeforekomsten i militære avdelinger [13].
Ettersom mange av skadene i Forsvaret er belastningsskader, er det grunnleggende viktig at man varierer både aktivitetsform og belastning. Dere bør altså praktisere variasjon som undervisningsprinsipp (se kap. 2).
Norges idrettshøgskole, IOC, Senter for idrettsskadeforskning og flere internasjonale særforbund har i fellesskap utviklet en mobilapp: Get set – train smarter. Appen gir deg filmbaserte skadeforebyggende øvelser. Her finner du øvelser for skulder, rygg, lyske, lår, kne og ankel – alle med dokumentert skadeforebyggende effekt.
Utstyr
Mange skader, spesielt belastningsskader, skyldes dårlig tilpasset utstyr. Nytt utstyr – ikke minst støvler og oppakning – må tilpasses den enkelte soldat. Under perioder med høy belastning vil det å variere fottøy og underlag være et viktig skadeforebyggende tiltak. Utstyrstilpasning er ikke pensum for dette faget, men du bør likevel kjenne til enkle fakta som at innleggssåler kan redusere forekomsten av skader. Det samme gjelder forskjellige typer sekker med forskjellige polstringer, rygglengder og bærereimer [14].