logoForsvarets høgskole

Oppsummerende momenter for effektiv styrketrening:

  • Varierer vi treningsmotstanden over tid, slik at vi greier 4–12 repetisjoner før utmattelse i hver serie, trener vi i et område som gir stor muskelvekst og rask økning i maksimal muskelstyrke.

  • Øker vi motstanden i eksentrisk fase av en øvelse opp mot 120 % av 1 RM, og beholder en motstand på 50–80 % av 1 RM i konsentrisk fase, ser det ut til at muskelvekst og økning i maksimal styrke går hurtigere enn det vi klarer ved normal trening med lik motstand i eksentrisk og konsentrisk fase. Slik trening er belastende og øker skaderisikoen. Denne type trening anbefales derfor bare i kortere perioder for meget godt trente soldater.

  • Ønsker vi å bedre den eksplosive styrken, kan vi trene med både lett og tung motstand bare mobiliseringen i den konsentriske fasen er maksimal.

  • Hvis vi av en eller annen grunn ikke kan trene med tung motstand, er det mulig å få god muskelvekst ved lettere motstand om vi øker det metabolske stresset i muskulaturen ved å gjennomføre bevegelsene på en slik måte at blodstrømmen naturlig reduseres (f.eks. ved å trene uten avlastning av muskulaturen mellom hver repetisjon).

  • I perioder hvor muskelstyrken skal økes bør hver av de muskelgruppene som skal påvirkes få en stimulus (treningsøkt) minimum to ganger per uke. Antall økter per uke balanseres mot belastningen i hver økt; med lettere økter kan frekvensen økes (3–5 økter per uke).

  • I perioder der muskelstyrken bare skal vedlikeholdes så kan treningsfrekvensen reduseres. For mange soldater vil det være tilstrekkelig med én ukentlig treningsøkt for å vedlikeholde muskelstyrken.