Å være sterk nok er ikke varig!
Vi taper muskelstyrke og muskelmasse mye raskere enn vi klarer å bygge det opp. I alle perioder hvor vi ikke klarer å vedlikeholde treningen med minst én treningsøkt på de aktuelle muskelgruppene per uke, vil styrken gradvis bli redusert. Dersom du slutter helt med styrketrening og heller ikke har fysisk tunge arbeidsoppgaver i hverdagen, så vil vi miste styrke og muskelmasse omtrent dobbelt så raskt som det vi brukte på å bygge den opp. Å slutte helt med styrketrening bør ikke være en problemstilling blant soldater, men på grunn av øvelser, reising og annen aktivitet kan det i perioder bli lite tid til trening. Det er derfor svært viktig å planlegge for aktivitet som kan vedlikeholde styrken i slike perioder. Det vil alltid være mulig å tilrettelegge for noe vedlikeholdstrening, uansett hvor vi er og hva vi har av tilgjengelig utstyr.
Tapet av styrke og muskelmasse kan gå meget raskt i perioder med sykdom eller skader. Det samme gjelder på tøffe øvelser med energiunderskudd. Blir du sengeliggende en uke på grunn av sykdom eller skader kan du miste 1–2 kg muskelmasse, og styrken i beina kan bli redusert med 10–20 prosent [11]. Dette tapet er dramatisk, men det er mulig å begrense det dersom vi klarer å være oppe av sengen og i aktivitet noen ganger pr. dag. Er man sengeliggende, er det også mulig å spenne muskulaturen for på den måten å begrense tap av muskulatur. Det er spesielt beinmuskulaturen som tapes raskt ved sengeleie, så all aktivitet vi kan klare å ha i beinmuskulaturen vil redusere dette tapet [9].
Andre aktuelle situasjoner hvor soldater raskt kan tape muskelmasse og styrke er øvelser der man utsettes for stort fysisk og psykisk stress kombinert med lite energi. I forbindelse med slike tøffe øvelser er det observert tap av muskelmasse på mer enn 3 kg og en reduksjon i styrke på 10–30 prosent [3, 32. I tillegg til at man mister mye muskelmasse under en slik øvelse, så vil muskulaturen trenge noe restitusjon før den fungerer normalt igjen. Etter slik ekstrem militær aktivitet bør vi derfor alltid planlegge for noe roligere aktivitet i den første tiden (første uken) før vi igjen kan starte opptreningen med normal belastning.