Kondisjon og utholdenhet
Når vi tenker på begrepet utholdenhet, tenker vi ofte på fysiske belastninger over tid. Dette kapitlet skal da også dreie seg mest om utholdenhet og kondisjon i forbindelse med fysiske belastninger.
Når vi gjennomfører et fysisk arbeid trengs det energi. Denne energien kommer fra forbrenning av karbohydrater, fett og proteiner – en prosess som forbruker oksygen. Hvor mye oksygen som forbrukes er et direkte mål på energiomsetningen. Kroppen har en maksimal evne til nyttiggjøre seg oksygen, og dette kalles det maksimale oksygenopptaket, eller kondisjon. Soldatenes prestasjonsnivå under langvarige harde fysiske belastninger har nær sammenheng med det maksimale oksygenopptaket, men også andre faktorer spiller inn. Det maksimale oksygenopptaket (kondisjonen) varierer svært mye fra person til person, men både kondisjonen og utholdenheten er trenbar.
I Forsvaret er det mange fysisk krevende oppgaver. Evnen til å ta opp oksygen er sentral for å kunne utføre oppgavene på en god måte, og det maksimale oksygenopptaket har derfor betydning for prestasjonsevnen i mange militære operasjoner. Men for å oppnå en intensitet som tar i bruk hele det maksimale oksygenopptaket, må soldaten arbeide så hardt at de blir utmattet i løpet av noen få minutter. Siden de fleste operasjoner i Forsvaret foregår over lang tid (ofte mange timer), vil intensiteten over tid måtte være betydelig lavere enn som så. I praksis vil soldaten ofte ikke utnytte mer enn 40–50 prosent av det maksimale oksygenopptaket. Da vil evnen til å holde ut en lavere belastning over tid være minst like viktig som den maksimale kapasiteten.
Det er naturlig å tenke at jo høyere den maksimale kapasiteten er, desto lengre holder soldaten ut en lavere belastning. Dette er til en viss grad riktig, men siden belastningen normalt er såpass lav, er det mye lettere å øke evnen til å arbeide ved disse submaksimale belastningene enn å øke kondisjonen. Det er evnen til å holde ut submaksimale belastninger som vi i disse tilfellene kaller utholdenhet.
Det finnes også oppgaver i Forsvaret der maksimal innsats over kortere perioder er avgjørende. Soldater som får slike oppgaver, har selvsagt en fordel av et høyt maksimalt oksygenopptak. Hva som bør prioriteres i treningsarbeidet – utholdenhetstrening eller kondisjonstrening – blir da en avveining i forhold til hvilke arbeidsoppgaver avdelingen skal løse. Siden Forsvarets oppgaver er mangfoldige, ender man ofte med å trene begge kapasitetene. Det er likevel viktig å ha et bevisst forhold til når vi trener hva, og hvorfor vi gjør det.
Kondisjonen kan altså virke inn på utholdenheten. Men igjen er det slik at jo lavere intensiteten er – altså jo lengre varigheten på aktiviteten er – desto mindre betydning har kondisjonen også for utholdenheten. Vi bør likevel merke oss at for de fleste oppgaver i Forsvaret kan utholdenheten forbedres betydelig uten at kondisjonen påvirkes.