5.2 Hvorfor trene styrke?
Muskelstyrken er ikke bare avgjørende for prestasjonsevnen i ulike idretter, men har også betydning for hvordan vi klarer oss i hverdagen og på jobb. Dette gjelder i høyeste grad også for militært personell. I mange situasjoner kreves stor maksimal styrke, for eksempel under tunge løft ved motorhavari eller bæring av skadet makker under øvelse/strid. I andre situasjoner er det ikke nødvendigvis alltid maksimalstyrken (1RM) som begrenser yteevnen og kvaliteten på operasjonene. Dagens soldater må kunne forflytte seg over lange avstander med relativt tung utrusting (ca. 20–50 kg) under patruljer, samt reagere hurtig og bevege seg med svært høy intensitet i et kortere tidsrom. Ofte handler det om å utvikle stabiliseringsstyrke i ulike ledd. Dette gir bedre forutsetninger for optimale kraftoverføringer. I moderne tid har soldatenes personlige utrustning blitt tyngre. Dette har ført til økt forekomst av belastningsskader i knær, rygg og skuldre. Styrketrening fremmer ikke bare prestasjon og yteevne, men er også med på å forebygge skader.
Styrketrening gjør oss sterkere og har positiv innvirkning på yteevnen under militære operasjoner. I løpet av de siste 30 årene har forskning vist at styrketreningen også gir betydelige helsegevinster. Mange undersøkelser viser at styrketrening kan forebygge en rekke livsstilsykdommer og øke livskvaliteten hos unge og eldre personer. Dette har ført til at helsemyndighetene i en rekke land har inkludert styrketrening i sine offisielle anbefalinger.
Muskelmasse og muskelfunksjon reduseres ved økende alder dersom muskulaturen ikke belastes tilstrekkelig i dagliglivet eller ved trening. Voksne som ikke trener styrke, kan miste ca. 0,5 kg muskelmasse per år etter fylte 50 år. Reduksjonen i muskelmasse er forbundet med insulinresistens, økt innhold av triglyserider (fett) i blodet og overvekt. Det er velkjent at styrketrening kan redusere tapet av muskelmasse. I tillegg har styrketrening positiv innvirkning på hjerte- og sirkulasjonssystemet, blodsukkerreguleringen, kroppssammensetningen, benmineraltettheten, vektkontrollen og den psykiske helse. Spesielt eldre mennesker fungerer bedre i dagliglivet dersom de trener styrke. Kombinert med aerob utholdenhetstrening øker sjansen for optimale helsegevinster og økt livskvalitet. I forbindelse med rehabilitering etter skader i idrett eller livet for øvrig, har styrketrening vist seg å være svært effektivt.