7.1 Generelt om spenst
Spenst er evnen til å hoppe høyt eller langt. I idretter som volleyball, håndball, lengde-, høyde- og stavhopp stilles store krav til denne egenskapen. Spenst er ikke et sentralt arbeidskrav for militært personell generelt, spenst henger sammen med maksimal styrke og hurtighet i benstrekkerne som i ulike sammenhenger er forbundet med militær prestasjon. Dette kan eksempelvis være ved krysning av bekker, vassdrag eller juv. I militære hinderløyper er man sjanseløs på flere av hindrene hvis man ikke innehar et minimum av spenst. Man kan måle spensten ved hjelp av ulike testøvelser som stille lengde, fire steg og landing og ulike former for «jump and reach». Flere av disse er beskrevet under kapitlet om testing.
På lignende måte som hurtighet, er spenst regnet for å være mest avhengig av genetikk. Det vil si at man ikke kan forvente samme prosentvise fremgang som for eksempel ved trening av bevegelighet eller styrke. Likevel kan intensive treningsdoser med spesialtrening medføre betydelig fremgang, spesielt hos utrente personer som har liten erfaring med denne treningsformen. Flere undersøkelser har vist at trening av spenst kombinert med styrketrening gir bedre utvikling enn bare spensttrening. I slike situasjoner kan enkelte oppnå en fremgang på omkring 4–6 % i løpet av en seksukersperiode. Ved for eksempel stille lengde kan dette bety en fremgang fra 2,00 m til 2,10 m.
Spensttrening kan ikke sies å være spesielt helsefremmende. Mens utholdenhetstrening og styrketrening øker sannsynligheten for færre helseplager og et lengre liv, er det mange risikofaktorer forbundet med spensttrening. Soldater og befal bør ikke prioritere denne treningsformen for mye, da erfaringen er at spenst øker risiko for skade. Spesielt utrente og overvektige personer risikerer skader som jumpers knee, achillessenebetennelse, benhinnebetennelse osv. Denne treningsformen stiller derfor ekstra krav til tilvenning, progresjon og utvelgelse av passende treningsøvelser. Mange opplever imidlertid spensttrening som morsomt, og det kan gi en fin variasjon i treningen.