logoForsvarets høgskole

2.2 Treningsprosessen

Grunnlaget for all treningsplanlegging er to analyser, nemlig en arbeidskravsanalyse og en kapasitetsanalyse. En arbeidskravsanalyse er en synliggjøring av de fysiske, psykiske, tekniske, taktiske og sosiale kravene som militærtjenesten stiller til soldatene. Arbeidskravsanalysen gir en oversikt over hva soldater skal arbeide mot, samt et grunnlag for målsettingsprosessen. En kapasitetsanalyse er en test av soldatens ferdigheter innen de enkelte faktorene som beskrives i arbeidskravsanalysen. Differansen som fremkommer mellom arbeidskravsanalysen og kapasitetsanalysen, danner grunnlag for hva den enkelte bør fokusere på i arbeidet videre. De egenskapene og kvalitetene som allerede er gode nok, bør en forsøke å vedlikeholde, ikke nødvendigvis forbedre gjennom treningsarbeidet. De egenskapene hvor man ikke oppnår en score som angitt i arbeidskravsanalysen, må prioriteres i treningsarbeidet (les mer om arbeidskrav og kapasitetsanalyse i kapitel 2.3.1).

En god treningsprosess krever nøyaktig planlegging, kvalitet i gjennomføringen, samt evaluering og justering av trening og restitusjonstiltak i etterkant. Kunnskapsrike og inspirerende instruktører/trenere, gode treningsforhold, stimulerende treningsmiljø og tilstrekkelig tid til å kunne trene og restituere seg, er alle viktige forutsetninger for en optimal treningsprosess og utvikling. Figur 2 illustrerer de tre hovedtrinnene i treningsprosessen og viser hvilke rammebetingelser som påvirker den.

Figur 2: De tre hovedtrinnene i treningsprosessen.

Formålet med treningsprosessen er å optimalisere kvaliteten på gjennomføring og restitusjon av fysisk trening, slik at soldatene kan gjennomføre det som kreves i tjenesten.

Kvaliteten på gjennomføringen av treningen er den enkeltfaktoren som har størst betydning for den fysiske utviklingen. Men både instruktører/trenere og soldater bør planlegge og evaluere trening på en systematisk og hensiktsmessig måte for at treningen skal bli optimal. Treningsprosessen er dynamisk og stiller krav til at nødvendige justeringer blir foretatt på bakgrunn av tidligere erfaring. Analyser av gjennomført trening og restitusjon må derfor få konsekvenser for planlegging og gjennomføring av trening i fremtiden.